Iaido

De zwaardkunst van de Samurai

Samurai training in a traditional dojo, in Tokyo

Achtergrond Iaido

Eeuwenlang was het bestuderen van vechten met een Katana noodzaak voor het overleven op het slagveld. Waar men in Europa de degens en zwaarden kruisten (met het kenmerkende geluid van botsend ijzer), ging dat in het Verre Oosten heel anders. Men trok zo snel mogelijk de Shinken (scherpe Katana) uit de schede om er vervolgens een slag, stoot of snijbeweging mee te maken.

 

De Do in Iaido staat voor ‘De Weg’ van het snelle trekken, de actie,  het zwaard schoonmaken en het zwaard opruimen. Dit zonder elkaar daadwerkelijk te raken met het zwaard.

 

Een onderdeel van deze stijl zijn Kata’s. Dit zijn series van vooraf afgesproken bewegingen in een vaste volgorde. De Kata’s die Shin Sei Ryu bestudeert, heten Pinang en zijn onderdeel van onze zwaardstijl: Tai Ki Ken Do. De basis bestaat uit 19 Pinangs. 

Wat is Iaido?

Iaido is de kunst van het snel en vloeiend trekken van het zwaard, gevolgd door een aanval: het is onderdeel van de Budo sporten.

Waar staan we voor?

Bij Shin Sei Ryu staan we voor persoonlijke groei,  respect hebben voor jezelf en een ander, discipline, sociaal & gezellig!

Voor wie?

Iaido is voor iedereen. Man, vrouw, jong, oud, sportief of beginnend. De Iaido lessen zijn voor leerlingen vanaf 14 jaar oud. 

Praktische informatie

Proeflessen mogelijk!

Het is altijd mogelijk om twee gratis proeflessen te volgen. Neem daarvoor gerust contact met ons op.

Trainingslocatie & tijden

Onze lessen vinden plaats in dorpshuis de Leghe Polder in Beuningen. Zowel op woensdag als op zaterdag wordt er Iaido gedoceerd.

Een Iaido les bij Shin Sei Ryu

Tijdens een training wordt er veelal gewerkt met houten zwaarden (bokkens) en met botte stalen zwaarden. Ook de houten Jo’s, houten Tanto’s en Shoto worden tijdens de training weleens gebruikt.

 

In een les trainen we vaak aanvals/verdediginscombinaties. Na de uitleg ga je aan de slag met een partner om de oefening onder de knie te krijgen. Gedurende de training wissel je van partner. Het oefenen van (individuele) kata’s is ook vaak onderdeel van een Iaido les.

Interesse of vragen?